top of page
Käyrätorvikvartetti

Miska Miettunen, Mika Paajanen, Marian Strandenius, Ville Hiilivirta

 

Ville Hiilivirta (s. 1984) on soittanut käyrätorvea yhdeksänvuotiaasta saakka ensin Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja sitten Sibelius-Akatemiassa Timo Ronkaisen johdolla. Vuodesta 2010 alkaen hän  on soittanut Helsingin kaupunginorkesterissa käyrätorven äänenjohtajana. Samana kesänä hän voitti Lieksan 3. kansainväliset käyrätorvikilpailut. Sitä ennen hän opiskeli Hannoverin musiikkikorkeakoulussa ja soitti muutaman vuoden myös Tampere Filharmoniassa. Orkesterityön ohessa Hiilivirta on kiertänyt monia kamarimusiikkifestivaaleja Uudestakaupungista Luostolle sekä Kuhmosta Vaasaan. Kamariorkesteri Avanti!n toiminnassa hän ollut myös innokkaasti mukana.

 

Hiilivirta osaa soittaa myös hieman pianoa, muttei niin hyvin kuin itse toivoisi. Hänen lempisäveltäjiään ovat Brahms, Strauss, Mahler, Debussy, Ravel, Puccini, Ligeti ja Messiaen. Kotona hän kuuntelee kuitenkin eniten 1950- ja 60-lukujen amerikkalaista jazzia. Hiilivirta asuu Helsingin Puistolassa omakotitalossa. Hän pitää ruoanlaitosta, talon parissa puuhastelemisesta ja vanhoista videopeleistä. Hän haluaisi lukea enemmän laatukirjallisuutta mutta tarttuu useimmin dekkareihin. Hiilivirta lenkkeilee säännöllisesti (n. kerran vuodessa) sekä pelaa muusikkoporukoissa jääkiekkoa, jalkapalloa ja tennistä; kaikkia näistä melko kehnosti. Uusimpana kiinnostuksen kohteena hänellä on frisbeegolf.

Marian Strandenius (s. 2001) on Kokkolasta kotoisin oleva käyrätorvisti. Vuodesta 2019 lähtien hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Jukka Harju. Tänä syksynä Marian on lähdössä vaihto-opiskelijaksi Salzburgin Mozarteumiin. Kuluneiden opiskeluvuosien varrella Marian on kerännyt runsaasti työkokemusta. Hän on tehnyt pitkää sijaisuutta Helsingin kaupunginorkesterissa sekä soittanut monissa muissakin suomalaisissa ammattiorkestereissa. Marian on myös esiintynyt solistina mm. Wegelius kamarijousten sekä Wasa Sinfoniettan kanssa.

 

Käyrätorvikvartetit ovat erityisen lähellä Marianin sydäntä. Hänestä on ihanaa viettää kesäpäivää Tampereen Wanhankaupungin Juhlassa musisoiden yhdessä taitavien kollegoidensa kanssa. Ennen syksyn opintojen alkua Marian lähtee vielä musiikkifestivaalille Italiaan, Elban saarelle. Siellä hän esiintyy sekä kamarimusiikkikokoonpanoissa että festivaaliorkesterissa. Hän aikoo myös syödä paljon pizzaa ja jäätelöä.

 

Mika Paajanen (s. 1975) aloitti käyrätorvensoiton 11-vuotiaana kotikaupunkinsa Heinolan musiikkikoulussa Esko Seppälän johdolla. Vuosina 1991-94 hän opiskeli Lahden Sotilasmusiikkikoulussa ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa. Paajasen ammattimuusikon ura alkoi soittajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja vuorottelevana äänenjohtajana Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Vuodesta 2003 lähtien hän on ollut Helsingin kaupunginorkesterin 1. käyrätorven äänenjohtaja. Hän soittaa myös Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa ja Suomalaisessa Kamariorkesterissa sekä on Crusell-kvintetin ja Holger Ensemblen jäsen.

 

Lieksan kansainvälisissä Holger Fransman -käyrätorvikilpailuissa vuonna 2000 Mika Paajanen voitti toisen palkinnon ja hänet valittiin 2001 Vuoden Vaskisoittajaksi. Hän on soittanut useiden suomalaisten orkestereiden solistina. Mika soittaa mielellään Sibeliusta ja suuria romanttisia teoksia ja kertoo mielipaikakseen Helsingissä Kivinokan kahvilan.

 

Syntyjään varkautelainen Miska Miettunen (s. 1971) aloitti käyrätorvensoiton 10-vuotiaana Tauno Järvisen johdolla innostuttuaan isoveljensä, nykyisin Tampere Filharmoniassa tuubaa soittavan Harrin musisoinnista. Pian hän löysi itsensä paikallisesta soittokunnasta sekä Varkauden orkesterista, ja vuonna 1990 hän pääsi Sibelius-Akatemiaan jatkamaan jo nuorisokoulutuksessa alkanutta yhteistyötään opettajansa Timo Ronkaisen kanssa. Opintojaan hän on täydentänyt myöhemmin Lontoon Royal College of Musicissa.

 

Vuonna 1992 Miettunen sai valita ottaako vastaan paikan Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa vai Helsingin kaupunginorkesterissa. Omimmalta tuntunut ilmapiiri ratkaisi suunnan HKO:lle, ja päätös on pitänyt. Moneen tyyliin ja aikakauteen venyvä Miettunen on urallaan soittanut myös kamariorkesteri Avantissa, Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa sekä Helsingin ja Suomen barokkiorkestereissa. 

WKJ_Käyrätorvikvartetti.jpeg

Miska Miettunen, Mika Paajanen, Marian Strandenius, Ville Hiilivirta

bottom of page