top of page
RetroSisters

Laura Liikanen sopraano, Katriina Kerppola sopraano, Sirpa Nuuttila mezzosopraano, Jussi Miilunpalo piano, Tapio Lydecken basso, Ville Liikanen rummut

 

Lauluyhtye RetroSisters sai alkunsa vuonna 2016, kun ammattilaulajat ja ystävät Suomen kansallisoopperan kuorosta huomasivat pitävänsä vanhoista iskelmistä ja Harmony Sistersien sekä Metro-tyttöjen tavasta laulaa ja esittää niitä, joten oopperakirjallisuuden vastapainoksi aloimme harjoittelemaan kolmistaan näitä ihania iskelmiä.

Aika kuluu ja elämä tuo ja vie mennessään, joten laulajista muutama on vuosien saatossa vaihtunut ja tällähetkellä triossa laulavat Laura Liikanen, Katriina Kerppola ja Sirpa Nuuttila.

Pianistimme ja laulukollegamme Jussi Miilunpalo on ollut mukana alusta alkaen. Myöhemmin mukaan saatiin Kansallisoopperan orkesterissa kontrabassoa soittava Tapio Lydecken. Rumpalimme Ville Liikanen voi olla monelle tuttu Oopperan teetansseista, joissa hän soittaa useammissa kokoonpanoissa rumpuja.

Kansallisoopperan laulajien joukossa on monenlaista muutakin osaamista ja näinpä useimpien laulujen sovituksista vastaa kollegamme Juha Lehmus, muutaman suomennoksen on tehnyt Matti Kuronen.

WKJ_RetroSisters.jpeg
WKJ_RetroSisters ja yhtye.jpeg

Katriina Kerppola

Sopraano Katriina Kerppola on työskennellyt Suomen Kansallisoopperassa vakituisesti vuosina 1993-2016 ja myöhemmin vielä lisäkuorossa. Kuorotyön ohella hän on ollut solistina sekä Kansallisoopperassa että eri maakuntateattereissa mm. taannoisen Solistipankin laulajana. Nykyisin hän laulaa myös RetroSisters lauluyhtyeessä, joka on konsertoinut eri puolilla Suomea ja esiintynyt hoivakodeissa ja palvelutaloissa Suomen Kulttuurirahaston Taidetta Hoivakoteihin- stipendin turvin.
Katriina Kerppolan oopperarooleja ovat mm. Mustalaisruhtinattaren Sylva Vaasassa ja Figaron häiden Susanna Lahdessa sekä Kuningas ja minä -musikaalin Anna Kotkassa.
Hän on Sibelius-Akatemiasta valmistunut musiikkileikkikouluopettaja ja suorittanut laulunopettajan jatkotutkinnon Helsingin Konservatoriossa.


Laura Liikanen

Sopraano Laura Liikanen aloitti lauluopintonsa Anna Karlssonin johdolla vuonna 2007, jonka jälkeen hän on valmistunut vuonna 2013 muusikoksi Helsingin Konservatoriosta ja Lahden ammattikorkeakoulusta 2014. Liikasen opettajina ovat toimineet mm. Sirkka Parviainen, Ritva-Liisa Korhonen, Reetta Haavisto sekä Olesya Golovneva.
Hän on laulanut vuosina 2008-2014 Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

Solistista kokemusta Laura Liikanen on saanut mm. seuraavista rooleista: Zdenka (R.Strauss: Arabella), Ännchen (von Weber: Taika-ampuja), Susanna (W.A Mozart: Figaron häät), 1. Poika (W. A Mozart: Taikahuilu), Belinda & 1. Noita (H. Purcell: Dido & Aeneas), Marjatta (Ilkka Kuusisto: Isänmaan tyttäret), Sinikka (Ilkka Kuusisto: Isänmaan tyttäret), 1. Ystävätär & Maksi (Kirmo Lintinen: Loputon lompsa, kantaesitys).
Hän on laulanut solistina myös Mozartin Requiemissa ja Fauren Requiemissa.


Ville Liikanen

Ville Liikanen on soittanut rumpusettiä ja perkussioita erilaisissa ja eri kokoisissa kokoonpanoissa tyylilajien ulottuessa aina perinteisestä iskelmästä nykypäivän poppiin ja juurevasta kansainvälisestä musiikista rockiin sekä jazziin.
RetroSistersien lisäksi hän on vuosien varrella esiintynyt mm. Erkki ja Heikki Liikasen yhtyeissä, Risto Pellin teatterikokoonpanoissa, Rytmiorkesteri Huwituksessa, Kimmo Leppälän tanssiorkesterissa, Ilkka Leppälän jazz- yhtyeissä, Veli-Matti Frimanin yhtyeessä, Sami Karun yhtyeessä, Jaana Pölläsen taustabändissä, bilebändi La La Bandissa ja Aukusti Koiviston kanssa.

Ville Liikanen johtaa omaa yhtyettään Uuraan Pojat. Yksittäisiä keikkoja ja projekteja hän on tehnyt useiden eri solistien, kuorojen ja esimerkiksi puhallinorkesterien kanssa.


Tapio Lydecken

Tapio Lydecken aloitti kontrabasson soiton Mikkelin musiikkiopistossa kolmetoistavuotiaana ja  pianon- ja klarinetinsoiton opinnot tyssäsivät siihen.
Erilaisten vaiheiden jälkeen hän huomasi opiskelevansa kontrabasson soittoa Sibelius- Akatemiassa vuonna 1979. Diplomitutkinnon hän suoritti 1987 ja oli jo pari bvuotta aiemmin  aloittanut työskentelyn Suomen Kansallisoopperassa.
Siitä lähtien hän kertoo saaneensa nauttia hyvästä musiikista ja innostavista työtovereista, ensin vanhassa oopperassa (nykyisin Aleksanterin teatteri), ja uudessa oopperatalossa vuodesta 1993 lähtien.
Tapio Lydeckenistä on mukavaa soittaa erilaista musiikkia RetroSistersien ja boyssien kanssa. Hän toteaa yrittävänsä laajentaa musiikillista kenttäänsä myös muilla tavoilla.


Jussi Miilunpalo

Oopperalaulaja, korrepetiittori ja laulumusiikin lehtori Jussi Miilunpalo on syntynyt Porissa ja opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa prof. Matti Tuloiselan ja prof. Matti Lehtisen oppilaana sekä pianonsoittoa Eila Groopin johdolla.
Jussi Miilunpalo suoritti lauludiplomin vuonna 1992 ja valmistui musiikin maisteriksi 1997.
Hän on toiminut Suomen Kansallisoopperassa laulajana ja solistina vuosina 1993-2022 sekä laulanut Savonlinnan Oopperajuhlien että maakuntaoopperoiden solistina.
Korrepetiittorina Jussi Miilunpalo on toiminut eri maaseutuoopperoiden produktioissa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla: Kohtalon voima 2000, Macbeth 2001 ja Rigoletto 2003.
Sibelius-Akatemiassa Miilunpalo on toiminut professori Jorma Hynnisen assistenttina vuosina 1997-2022.
Lied-pianistina hän on säestänyt monia laulajia. Pianisti-muusikkona Jussi Miilunpalo on myös soittanut monissa tanssiorkestereissa.


Sirpa Nuuttila

Hollolasta kotoisin oleva mezzosopraano Sirpa Nuuttila on oopperalaulaja ja laulupedagogi.
Hän on työskennellyt Suomen kansallisoopperassa vakituisena oopperalaulajana vuosina 2002-2022. Työhön on kuulunut sekä kuorotyötä että solistisia rooleja mm. Siegrune (Valkyyria),
Kukkaistyttö (Parsifal), Majatalon emäntä (Boris Godunov).
 Lauluyhtye RetroSisterseissä hän on laulanut vuodesta 2017 lähtien.

Lahden Oopperayhdistyksen toiminnassa (solistina sekä kuorossa) hän oli mukana 1983-1993.
Hän on Musiikin maisteri ja laulupedagogi Sibelius-Akatemiasta ja nnen Kansallioopperan kiinnitystä hän toimi laulunopettajana.
Sirpa Nuuttilan opettajia ovat olleet mm. Kalevi Koskinen, Anita Välkki ja Ritva Auvinen.


 

bottom of page