top of page
Tampere_Bllue_lg.jpg

WANHANKAUPUNGIN JUHLA 2023

UUSI HISTORIA-JA MUSIIKKIFESTIVAALI KESÄISEN TAMPEREEN SYDÄMESSÄ 3.-6.8.2023

Wanhankaupungin Juhla on uusi historia- ja musiikkifestivaali kesäisen Tampereen sydämessä. Sitä vietetään 3.-6. elokuuta 2023 toisen kerran.

 

Kesän 2023 konserttien ohjelmia yhdistävänä teemana ovat sävellysten aikakausiin tai teosten säveltäjiin liittyvät historialliset, osin sotaisatkin tapahtumat. 

 

Kahden ensimmäisen konsertin yhteydessä kuullaan pienet historialuennot: torstaina Tampereen arkkitehtuurin kehityksestä ja perjantaina Napoleonin, Beethovenin ja Suomen suhteista.

 

Juhlan musiikkiosuus alkaa torstaina 3.8. iloisissa juomalaulujen merkeissä. Niiden säveltäjän Carl Micael Bellmanin suojelija ja hyväntekijä oli Tampereen perustamisasiakirjan allekirjoittaja Ruotsin kuningas Kustaa III. Beethovenin 3. sinfonian lisänimi Eroica oli alun perin säveltäjän ihailun osoitus Napoleon Bonapartelle, jonka valloitussotiin liittyy myös Suomen kohtalo 1800-luvun alussa. Perjantain konsertissa sekä Eroica että Sibeliuksen Satu kuullaan harvinaisina kamariorkesteriversioina. 

 

Lauantain ja sunnuntain iltapäiväkonsertit johdattavat meidät mm. toisen maailmansodan aikaan ja talvisodan ratkaiseviin hetkiin. Lauantai-iltana ajatuksissamme on Ukraina, kun tutustumme maan klassisen musiikin isäksi kutsutun Mykola Lysenkon musiikkiin ja kuulemme Donetskissa syntyneen Sergei Prokofjevin sellosonaatin. 

 

Juhla huipentuu sunnuntain päätöskonsertissa Vivaldin vuodenaika -sarjan kolmanteen konserttiin Syksy Dresdenissä. Pirkanmaan Barokki esiintyy silloin ensi kerran yhdessä Tampere Cappella -kamarikuoron kanssa.

 

Tampereella ei ole jäljellä yhtenäistä vanhaakaupunkia, mutta juhlan esityspaikat ovat kaupungin keskeisiä ikonisia vanhoja rakennuksia: Pyynikinlinna (1924), Frenckellin pannuhuone (1907, nykyisin G Livelab), Kuusvooninkisen piha (1837, nykyisin Väinö Linnan aukio), Finlaysonin kirkko (1824), Hotelli Tammer (1929) ja Aleksanterin kirkko (1881). 

Näissä tiloissa elokuun 2023 alussa soi klassinen ja vähän kevyempikin musiikki aina 1700-luvun alusta viime vuosisadan puoliväliin.

 

Juhlan tukija ja taustavoima on tamperelainen Majaoja-säätiö, jonka parissa idea kesäisestä musiikkijuhlasta syntyi. Ensi vuonna, elokuun alussa 2024 juhlaa päästään viettämään jo kolmannen kerran.

Tervetuloa! 

Helena Hiilivirta

Taiteellinen johtaja

Vanhankaupungin juhla ry.

Helena_Hiilivirta.jpg

Kuva: Harri Hinkka

TWJ 2023 LEIMA COLOR 242k.jpg

TAMPEREEN WANHANKAUPUNGIN JUHLA 
3.-6. ELOKUUTA 2023

bottom of page