top of page
Pyynikinlinna
Pyynikinlinna1.jpg
Pyynikinlinna3_edited.png

Pyynikinlinna

 

Arkkitehti Jarl Eklundin suunnittelema Pyynikinlinna valmistui vuonna 1924. Kaksikerroksinen, vaaleaksi rapattu tiilirakennus monine klassisine yksityiskohtineen kertoo antiikin ja italialaisen rakennustaiteen ihailusta ja soveltamisesta 1920-luvun pohjoismaiseen klassismiin.
Pyynikinlinna oli suomalaisen kenkäteollisuuden uranuurtajan vuorineuvos Emil Aaltosen (1869-1949) ja hänen jälkeläistensä pitkäaikainen koti. Aaltonen osti Pyynikinlinnan vuonna 1932 sekä asunnokseen että kasvavan taidekokoelmansa tiloiksi.
Vuonna 1984 Pyynikinlinna kunnostettiin Aaltosen tyttärentyttären, Eila Kivekkään toimesta näyttelyiden ja erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen soveltuvaksi. Arkkitehti Markku Komosen suunnittelemissa muutostöissä säilytettiin rakennuksen alkuperäinen ulkoasu ja yksityisen kodin tuntu.
Pyynikinlinna sijaitsee viime vuosisadan alkupuolella rakennetussa rauhallisessa huvilakaupunginosassa. Rakennuksen ikkunoista, terasseilta ja puutarhasta avautuu esteetön näköala Pyynikin hongikkoon ja Pyhäjärvelle sekä vain kilometrin päässä olevaan kaupungin ydinkeskustaan.
 

bottom of page