top of page
G Livelab / Frenckellin tehtaan pannuhuone
12148044056320_Tammerkoskenkoskiputous_Frenckelin_ruuhet_paperitehdas_savupiippu.jpg
12650906678930_Tampereen_Kaupunginkirjastonlukusali_Frencelin_savupiippu.jpg

G Livelab / Frenckellin tehtaan pannuhuone

 

Frenckellin paperitehdas aloitti toimintansa Tammerkosken rannalla jo vuonna 1783. Vuosina 1903-1905 sen vanhat rakennukset purettiin ja niiden tilalle rakennettiin Birger Federleyn suunnittelema laaja jugendtyylinen teollisuuskompleksi, Yhdeksi Tampereen teollisuushistorian kansallismaiseman symboliksi nimetty, vuosina 1875-76 rakennettu Frenckellin savupiippu kuitenkin säästettiin. Sen rakentamisessa oli käytetty venäläisiä muurareita, koska näin korkean piipun rakentamiseen tottuneita miehiä ei Suomessa ollut ja koska muuraus suoritettiin käyttämättä varsinaisia ulkopuolisia telineitä. Piipun viereen Federley suunnitteli pannuhuoneen, joka rakennettiin vuosina 1905–1907. Kahdeksankulmainen piippu ja sen koristeellinen jalusta hammastuksineen, syvennyksineen ja nimikyltteineen on edelleen paikallaan pannuhuoneen parina.

 

Paperitehtaan perustaja oli pohjalainen kupariseppä  Abraham Häggman. Ensimmäinen tehdas edusti manufaktuuriteollisuutta ja paperi valmistettiin käsityönä lumpuista.

 

Tehtaan tuotanto alkoi kasvaa, kun se siirtyi Turussa ja Helsingissä kirjapainotoimintaa harjoittaneiden Johan Christopher Frenckellin ja tämän isän omistukseen 1832. Tehtaan nimeksi tuli J.C. Frenckell & Son. Suomen ensimmäinen jatkuvatoiminen paperikone käynnistettiin Frenckellin paperitehtaassa 1842. 1860-luvulla raaka-aineena alettiin käyttää lumpun ohessa myös puuhioketta. Tehdas laajeni voimakkaasti 1870-luvulla. Vuonna 1920 Frenckellin paperitehtaasta tuli porilaisen W. Rosenlew & Co:n tytäryhtiö. Alue siirtyi Tampereen kaupungin omistukseen vuonna 1928. Tehtaan toiminta päättyi vuonna 1929 alueen käytyä ahtaaksi ja sen rakennuksia uhkasi pitkään purkaminen. 

 

Tehdasrakennusten kunnostaminen virastokäyttöön käynnistyi 1950-luvulla. Jäljellä olevissa tehdasrakennuksissa toimii nykyään Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämö, kaupungin teknisen- ja ympäristötoimen tiloja sekä ravintola. 

 

Vuosikymmenten ajan pannuhuoneessa toimi kaupunginkirjaston Frenckellin lehtilukusali, joka siirtyi pääkirjasto Metson yhteyteen 2016. Pannuhuoneen tilojen vuokralaiseksi valittiin ideakilpailun pohjalta akustispainotteinen livemusiikkiklubi G Livelab, joka avattiin laajojen korjaustöiden jälkeen 2019. 

bottom of page